måndag 6 april 2009

I lördags var Christoph Treier på Brändö, inkallad för att inspirera oss i vårt arbete med visionen Brändö 2023- 600 invånare. Har tidigare hört honom i mycket givande föreläsning, denna gång fungerade han mera som guide. Efter en "riktgivande inledning" funderade vi i grupper , utan att använda orden "det gåååår int´", över hur ett Brändö med 600 invånare (idag 520) kunde se ut. Även vår egen åsikt om livskvalitet skulle klargöras, för högst troligt tycker en mängd andra människor likadant, och kan vi då skapa ett Brändö som tillgodoser våra egna behov, får vi säkert också inflyttare. Det slog mig dock först i natt att vi inte diskuterade hur man håller nuvarande Brändöbor kvar, och det är ju också rätt avgörande för framtida befolkningsmängd... En sak står enligt mig helt klar, försvinner skolan här på Lappo behöver kommunen inte räkna med inflyttning av barnfamiljen till denna del av socknen... Om skolans vara eller icke vara vet vi i dagsläget dock ännu ej något.

2 kommentarer:

Persilja sa...

En skola i ett samhälle är själva grundbulten för att få inflyttning. Och utan skola är grundbulten eller ska vi säga släggan för att få igång utflyttning.
Att det ska vara så svårt att begripa för kommunledare. Fast de är bakbundna av sparkrav, men det sparas konstigt i detta avlånga land. Jag tycker skolan ska återgå till staten som det var förr. För när kommunerna ska spara nu är det ALLTID skolorna man börjar räkna på. Jag vet inte hur regelverket ser ut på Åland?
Här i stan har vi ett praktexempel där kommunen räknade och kom fram till att man sparade si och så mycket på att flytta eleverna till en skola sex km bort och lägga ner den lilla fina träskolan med 120 elever. Då hade skolan så tur att en av föräldrarna jobbade som stadsplanerare. Han räknade också på samma sak och kunde presentera en beräkning som visade att det tvärtemot kostade kommunen mera pengar att lägga ner den skolan. Kommunen vände! Tänk om man alltid kunde syna och räkna om. Jag tror att det ofta är så att de räkna på "sitt" sätt. De VILL att det ska löna sig...

Tiina sa...

Persilja- Tack för ditt stöd. Vi hoppas verkligen de som kämpar för att få ikull skolan börjar använda sig av annan matematik... Den enkät som gjordes i Lappo, Asterholma och Björkö visar att alla var kraftigt emot en nedläggning. Man tycker ju inte det skulle kännas så vidare att leda en kommun där man har hela södra ändan av socknen emot sig!?