torsdag 2 april 2009

Då vi kom hem från Toscana för en och en halv vecka sedan steg vi i lågskor ner i 15 cm snö. Nu verkar dock vintern släppt sitt grepp om oss. Vägarna är bara och snödropparna och de modigaste krokusarna tittar upp ur lagom slaskig gräsmatta. Luften fylls av ett frenetiskt Titt-i-tu av lyckliga, tidigare troligen frusna småfåglar. Friden avbryts tidvis av lika nöjda Lappobor som med motorsåg i högsta hugg åtar sig vårstädning i naturen. Men även detta ljud är efter många, långa, mörka månader ljuv musik i mina öron; livet återvänder.

Med våren kom bloggkompisen Päivi med familj. Tack Ni, mycket trevligt att få skaka hand efter ett antal månader i detta forum.

Torsdag igen, och i vår värld helg eftersom guuben kommer hem! Förra veckan stod vi i Hansa-kvarteret i Åbo på torsdagen. Jag är positivt överraskad över intresset för vår lilla monter. Förutom att söka vanlig turistinformation var det oväntat många människor kom och hörde sig för om möjligheten att flytta till Åland (fast å andra sidan har Hansa-kvarteret "en dålig dag" 30.000 besökare...). Endel kom dock i tron att vi drev med dem då de läste monterskylten "muuta Ahvenanmaan saaristoon" eftersom de var fast övertygade om att man inte får flytta hit om man pratar finska och inte har hembygdsrätt. Detta är enligt mig en tråkig feltolkning. Den officiella korrespondensen till Åland ska för undvikande av missförstånd vara på svenska, men jag kan inte förstå att en "vanlig" människa skulle ha fullmakt att "välja bort" en granne som har finska som modersmål! Och på hyra har man alltid fått bo här, oavsett var man tidigare bott. Men nu kan man även på planerade områden köpa tomt eller aktiebostad. Åland, och speciellt skärgården behöver fler invånare, och trots att det finns endel som är oroade över att det finska språkets ställning på Åland ska bli för stark, är det är min fasta övertygelse att om vi med öppna armar tar mot nyinflyttade, kommer de (ni!) gärna att smälta in i vårt samhälle utan att någon skulle behöva vara rädd för förfinskning!

På lördag kommer Christoph Treier och föreläser i Brändö kommun. Han har tidigare varit mental tränare åt Markus Grönholm, och ska nu förhoppningsvis få oss 510 Brändöbor att sträva mot ett gemensamt mål för framtiden. Ser med spänning fram mot begivenheten.

1 kommentar:

Bobo sa...

Åhhh vet du hur avundsjuk jag blir? Är en älskare av goda röda viner och god mat (vilket tyvärr syns)...
Skulle också vilja göra en resa i Italien i allmänhet och Toscana i synnerhet!
Skriv gärna och berätta lite om hur det var och vad man bör tänka på!
Vårvarma hälsningar från Falun, Sverige!