torsdag 5 februari 2009

Avlagt visit I Den Stora Staden lite västerut igen. Deltog igår i Ålands skärgårdsnämnds öppna framtidsvisionsseminarium om skärgårdstrafiken 2020. Intressant. Tankarna stretchades verkligen utanför sina vanliga ramar.

4 olika extrema scenarier uppmålades (kan läsas i sin helhet på http://www.regeringen.ax/.composer/upload//naringsavd/scenario.pdf ). Scenariet "i bakvattnet" var en beskrivning av dagsläget, befolkningen minskar, skärgården är beroende av bidrag, turismen ökar i antal men kvalitén minskat och ingen har vidare stark framtidstro. Ser man däremot på beskrivningen av "Sakta framåt" ser man en skärgård som nog är beroende av bidrag till viss del, men det är accepterat, och befolkningen ökar. Folk är miljömedvetna och väljer en hållbar livsstil i skärgården. Småföretagarna har börjat samarbeta och turismen är niscad till småskalig ekoturism. "För fulla segel" visar oss ett scenarie där befolkningen ökar och man är oberoende av bidrag. Alla skärgårdskommuner gått ihop till en, många servicpunkter är stora enheter, näringsidkarna är specialicerade, trafiken är snabb, ja över huvudtaget låter allt som om skärgårdsborna "fått en raket i baken". Den sista ytterligheten visar "Disneyland", där skärgården inte är beroende av bidrag, men befolkningen har minskat. Utländska aktörer driver kommersiell verksamhet i Skärgården, vida känd i hela Europa. De skärgårdsbor som stannat kvar är säsongsarbetare i de utlandsägda bolagen som satsat och tjänar stort på turismen. Till dessa extremscenarier skulle man fundera ut en fungerande skärgårdstrafik. I de flesta fall, utom det som beskrev dagsläget har godstranporterna separerats från persontranporterna. Kollektivtrafiken har klart förbättrats i alla ändar, och man transporterar inte längre lika mycket bilar till skrärgården, utan folk åker snabbt och behändigt mellan öarna. Med uttänjda tankar är jag nu hemma och funderar på vart vi är på väg. Vet vi ens det? Eller irrar vi bara planlöst omkring? Vet från mitt eget liv att det är betydligt lättare om man har klart för sig ungefär vart man är påväg, samt att det löper lite smidigare om alla drar åt ungefär samma håll.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det där med att dra åt samma håll är viktigare än man tror, både i familjen, i företaget men också inom sig. Annars blir det segt och tungrott. Det är inte lätt men viktigt att se.

Lina sa...

Väldigt intressant! Kursen i Helsingfors var förresten superbra, jag ska återkomma om det nästa vecka.
Hälsningar, Päivi